A tartalomból:

Köztudott, hogy a magyar malomipar a dualizmus korában világhírű volt, s még a századfordulón is – Minneapolis után – Budapest volt a második legfontosabb malomipari centrum. De vajon kik alapították ezeket a híres gyárakat? Kik vezették, kik működtették a vállalkozásokat? Klement Judit könyve erre keresi a választ Budapest malomiparának vállalkozóit vizsgálva. Mivel a malomipar jövedelmező üzlet volt a hazai kapitalizmus kezdeti időszakában, sőt, a 19–20. század fordulóján „nemzeti iparágként” tekintettek rá, így sokféle befektetőt, érdeklődőt vonzott: a korabeli üzleti világ apraja-nagyja kapcsolódott hozzá valamilyen fokon.
Az iparág legnagyobb vállalkozásai a fővárosban jöttek létre és működtek ekkoriban. A fővárosi malomipar tehát egy olyan vizsgálatra adott lehetőséget, amin keresztül a magyar kapitalizmus hőskorának üzleti szereplői igen széles körben váltak láthatóvá. A szerző összegyűjtötte a fővárosi gőzmalmok alapítóit, tulajdonosait, részvényeseit és (cég)vezetőit az 1850-es évektől 1914-ig. E vállalkozók karrierjének és malomipari szerepvállalásának az elemzéséből kiderül: kik alapították a nagy fővárosi gőzmalmokat, kik voltak a legnagyobb részvényesek, milyen karrierutakat és milyen befektetési lehetőségeket kínáltak ezek a vállalkozások. Mindezek mellett ugyanakkor a kötet arra is rámutat, hogyan működött a kapitalizmus Magyarországon a 19. században.


Letöltés

Tipp

Az ingyenes feliratkozás menüpontban pár kattintással beállíthatod, hogy az egyes kiadványokhoz, sorozatokhoz tartozó új megjelenésekkor e-mailen automatikusan értesítést kapj.

Hazai vállalkozók a hőskorban

Hasonló kiadványok