A tartalomból:

A Színházesztétika. Filozófusok színháza című egyetemi jegyzetanyag a színházi reprezentáció filozófiai és esztétikai megközelítéseit vizsgálja, az ókortól kezdve napjainkig. A klasszikus elméletek felől kiindulva (Platón, Arisztotelész, Seneca, Tertullianus, Szent Ágoston, Descartes, Rousseau, Diderot, Lessing, Goethe, Schiller, Schelling, Hegel, Kierkegaard, Nietzsche) a 20. századi gondolkodók (Simmel, Lukács, Benjamin, Barthes, Sartre, Derrida, Deleuze, Foucault, Rancière, Badiou, Nancy, Agamben) színházi tárgyú szövegeihez jut el. Ez utóbbiak többnyire Brecht, Artaud, Genet és Beckett műveinek inspirációjaként születtek. Az elméleti vizsgálódásokat kísérő gyakorlati példák (dráma- és előadáselemzések) azt igazolják, hogy a kortárs színházban is jelen van a filozófiai gondolkodás. Darida Veronika az ELTE Esztétika Tanszékének tanszék vezetője, a színházi stúdiumok minor (BA) felelőse. Legutóbbi könyvei:
A talány filozófiája. Giorgio Agamben esztétiká ja (L’Harmattan, 2021), Filozófusok bábszínháza (Kijárat, 2020), Eltérő színterek – Nagy József színháza (Kijárat, 2017).


Letöltés

Tipp

Az ingyenes feliratkozás menüpontban pár kattintással beállíthatod, hogy az egyes kiadványokhoz, sorozatokhoz tartozó új megjelenésekkor e-mailen automatikusan értesítést kapj.

Darida Veronika: Színházesztétika – Filozófusok színháza (egyetemi jegyzet)

Hasonló kiadványok