A tartalomból:

Van értelme a nemzeti és etnikai kisebbségek számára különleges parlamenti képviseletet biztosítani? Jobb a helyzete a nemzetiségek tagjainak ott, ahol országos szinten képviselve vannak? Vajon az általános szabályok keretében elért képviselet hatékony, miközben a kedvezményes keretek között megvalósuló képviselet nem éri el a célját? Egyáltalán, mi lehet a célja a képviseletnek? Együtt jár-e a képviselet megvalósulása más, a nemzetiségek számára előnyös jogosultságokkal? Szélesebb körű kulturális jogokat biztosítanak-e és eredményesebb antidiszkriminációs intézkedéseket valósítanak-e meg azok az államok, ahol a nemzetiségek bejutottak a parlamentbe? Ebben a kötetben 11 vizsgált kelet- és kelet-közép-európai ország (Bulgária,Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia) választási rendszerének, nemzetiségi képviseleti rendszerének összehasonlításával és a Kisebbségi Jogi Index (KJI 2020) bevezetésével keresi a választ a fenti kérdésekre Kállai Péter, az ELTE Társadalomtudományi Karának adjunktusa.


Letöltés

Tipp

Az ingyenes feliratkozás menüpontban pár kattintással beállíthatod, hogy az egyes kiadványokhoz, sorozatokhoz tartozó új megjelenésekkor e-mailen automatikusan értesítést kapj.

Kállai Péter: Nemzetiségi (külön)jogok Kelet- és Kelet-Közép Európában – Kisebbségi Jogi Index, fókuszban a parlamenti képviselet

Hasonló kiadványok