A tartalomból:

Az olvasó „bizonyára tudni szeretné, miről is szólnak azok a könyvek”. Egy amerikai kiadó ezt hányta szemére Nabokovnak, hiányolva Gogol-monográfiájából a regények cselekményét.

El lehet egyáltalán mesélni egy könyv tartalmát? Hányféleképpen? Hiszen egy könyv minden Olvasónak mást mond, mert az Olvasójáról is szól. Lehet azonban az irodalomhoz közös kulcsokat találni, és ezeket az irodalom tudománya adja a kezünkbe. Könyvemben több mint negyvenévnyi oktatói tapasztalatomat osztom meg arról, hogyan lehetünk olvasókból elemzők és értelmezők, és ez miért elemi érdekünk.

A rövidebb első kötet az értelmezés lehetőségeit és határait mérlegeli. Agykutatási érvekkel mutatja be, hogy az olvasás nélkülözhetetlen. Rávilágít, hogy a humán tudományok nem elszigeteltek sem az egzakt tudományoktól, sem a mindennapos érzelmi és szellemi tevékenységtől. Elemzési szempontsort ajánl a konkrét első lépésekhez, amelyekkel szövegértelmezési gyakorlatot szerezhetünk. Ehhez javasolja a gondolattérkép módszerét is. A második kötet minden érdeklődő számára érthető elemzéseket ajánl szűkebb kutatási területemről, régebbi írásaim frissebb verzióit újakkal egészítve ki. A huszonkét 20. századi író műveiről szóló fejezethez hat elméleti áttekintés csatlakozik. A háttér itt is főként az orosz irodalom és kultúra története és elmélete.

Írás közben a laikusoktól az egyetemi szféráig sokféle olvasót képzeltem el, akiket az irodalom és a művészet beavathat a soha véget nem érő szellemi kutatás örömeibe.HETENYI_Mirol_is_szolnak_WEB


Letöltés

Tipp

Az ingyenes feliratkozás menüpontban pár kattintással beállíthatod, hogy az egyes kiadványokhoz, sorozatokhoz tartozó új megjelenésekkor e-mailen automatikusan értesítést kapj.

Hetényi Zsuzsa: „Miről is szólnak azok a könyvek?”

Hasonló kiadványok