A tartalomból:

Az elmúlt néhány évtizedben a gyermeknyelv elemzése mind a nyelvelméleti vizsgálatoknak, mind a gyakorlati szakemberek érdeklődésének fókuszába került. Az anyanyelv-elsajátítás folyamata egyidejűleg több tudományterületet érintő problémát vet fel, így összekapcsolódik például nyelvészeti, pszichológiai, pedagógiai és gyógypedagógiai kérdésekkel.
A jelen kötet tanulmányai számos kutatási területre kiterjednek: az empirikus elemzések a csecsemők első hangadásaitól egészen a kamaszkorig foglalkoznak különböző nyelvészeti jelenségekkel,  az alkalmazott módszertani eljárások között egyaránt előfordulnak pragmatikai, fonetikai, pszicholingvisztikai, fonológiai és szintaktikai megközelítések. A kutatások során a környezet hatását, illetve a tipikustól eltérő nyelvfejlődési mintázatokat is figyelembe veszik és vizsgálják a szakemberek.
A kötetben bemutatott eredmények új elemekkel bővíthetik a kutatók, egyetemi hallgatók, gyakorlati szakemberek ismereteit, de hasznos tudást jelenthetnek az anyanyelv-elsajátítás fejlődése iránt érdeklődő laikusok és a szülők számára is.


Letöltés

Tipp

Az ingyenes feliratkozás menüpontban pár kattintással beállíthatod, hogy az egyes kiadványokhoz, sorozatokhoz tartozó új megjelenésekkor e-mailen automatikusan értesítést kapj.

Bóna Judit – Krepsz Valéria (szerk.): Nyelvfejlődés csecsemőkortól kamaszkorig

Hasonló kiadványok