A tartalomból:

A bennünket körülvevő csodálatos természeti világ és ezerszínű élővilága, amelytől civilizációnk mind a mai napig megszámlálhatatlan szálon függ, kozmikus és planetáris események, illetve a környezeti feltételekhez, a sajátos életlehetőségekhez való alkalmazkodás többmilliárd éves története során alakult ki. Ebbe a folyamatba az ember mint társadalmi lény csak rövid ideje – mindössze pár ezer éve – kapcsolódott be mint környezetformáló, természetátalakító tényező, de a bolygónk arculatára gyakorolt hatásunk rohamosan válik egyre nagyobb mértékű és egyre gyorsabb ütemű változások okozójává. Amíg csak kis területre és közvetlenül hatott, az élővilág képes volt ezt kiegyenlíteni és a dinamikus egyensúlyi állapotot helyreállítani. Ma már azonban számtalan olyan közvetlen és közvetett hatás éri és érheti környezetünk élettelen és élő alkotóit, amelyeket azok képtelenek elviselni, amelyek visszafordíthatatlanok, és ezért pusztulásukhoz, beláthatatlan következményű átalakulásukhoz vezethetnek. Ennek a pusztításnak a megakadályozásával, a további károk megelőzésével, az eddigiek csökkentésével foglalkozik a természet- és környezetvédelem. A jövő pedagógusainak szemléletformáló tevékenysége döntő jövőnk szempontjából, hiszen nem
mindegy, hogy a birtokukban lévő ismeretekkel, környezettudatos gondolkodásukkal és magatartásukkal mit adnak át a gyermekeinknek. Jegyzetünk az ő korszerű és hatékony felkészítésüket hivatott szolgálni erre a fontos feladatra.


Letöltés

Tipp

Az ingyenes feliratkozás menüpontban pár kattintással beállíthatod, hogy az egyes kiadványokhoz, sorozatokhoz tartozó új megjelenésekkor e-mailen automatikusan értesítést kapj.

Vitályos Gábor Áron (szerk.): Természetvédelem és környezetvédelem

Hasonló kiadványok