A tartalomból:

Napjainkban a modern technológiának hála mind a tolmácsolás, mind az oktatás képes átszeli a földrajzi távolságokat. Az új kommunikációs eszközök használata azonban kérdéseket is felvet. A Távtolmácsolás és távoktatás a tolmácsképzésben a tolmácsoláselmélet tágabb kontextusában vizsgálja meg, milyen speciális előnyökkel és nehézségekkel jár, ha a tolmáccsal bővített kommunikációs helyzet valamilyen telekommunikációs eszköz közvetítésével valósul meg.
Mindezek az újdonságok a tolmácsképzésben is megjelennek. 2012-ben a magyarországi képzésben egyedülálló módon a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Fordító- és Tolmácsképző Tanszéke videokonferencia-berendezés segítségével megvalósuló, úgynevezett virtuális órákat kezdett szervezni. Ebben az Európai Unió intézményeinek e-oktatásért felelős főosztályai voltak az ELTE partnerei. A könyv annak a két éven át tartó kutatásnak az eredményeit ismerteti, amely egyrészt a hallgatók, másrészt a tolmácsképzésben érdekelt szakemberek szempontjából vizsgálta meg az újdonságot jelentő virtuális órák által nyújtott előnyöket és esetleges hátrányokat, mindezt a képzés hagyományos alapelveivel összevetve.
A Távtolmácsolás és távoktatás a tolmácsképzésben hasznos olvasmány lehet mind a gyakorló tolmácsok, mind a tolmácsképzésben részt vevő oktatók és hallgatók számára, de haszonnal forgathatják a tolmácsolás elméletével és gyakorlatával foglalkozó kutatók és szakemberek is.


Letöltés

Tipp

Az ingyenes feliratkozás menüpontban pár kattintással beállíthatod, hogy az egyes kiadványokhoz, sorozatokhoz tartozó új megjelenésekkor e-mailen automatikusan értesítést kapj.

Seresi Márta: Távtolmácsolás és távoktatás a tolmácsképzésben

Hasonló kiadványok