A tartalomból:

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Angol-Amerikai Intézete 2011. november 9–10-én nagyszabású konferenciával ünnepelte az angol szak megalapításának 125. évfordulóját. Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszter 1886-ban kérte fel Arthur J. Patterson brit filológust, hogy legyen egyetemünk első angol szakos professzora. Ebből a kezdeményezésből mára az ország legnagyobb, leggazdagabb kínálatot nyújtó s biztosan egyik legjobb angol-amerikai intézete fejlődött ki. Az anglisztika és amerikanisztika mára széles és gazdag tudományág lett, az irodalom mellett nagy hangsúllyal a történelmen, a kultúrán és a civilizáción. Kiemelkedik az angol nyelvészet, az angol alkalmazott nyelvészet és a nyelvpedagógia oktatása és kutatása, emellett népszerűek komoly amerikanisztikai és fejlődő kanadai, ausztrál, ír és „posztkoloniális” stúdiumaink is.
„Az angol” egy távoli, kissé egzotikus nyelvből a világ meghatározó kommunikációs közvetítője lett. Konferenciánkon – amely a Magyar Tudomány Ünnepének keretében zajlott a budapesti Bölcsészkaron – az Angol-Amerikai Intézet tanári kara mellett PhD-hallgatóink egy csoportja is előadást tartott. Az ő dolgozataikat gyűjtöttük most össze, hogy a TÁMOP támogatásával különálló kötetben olvasóink elé tárjuk őket, emlékeztetőül arra, hogy az egyetem – Humboldt szavaival – „tudományt oktat”, ebben az örök körforgásban leli értelmét és hivatását.


Letöltés

Tipp

Az ingyenes feliratkozás menüpontban pár kattintással beállíthatod, hogy az egyes kiadványokhoz, sorozatokhoz tartozó új megjelenésekkor e-mailen automatikusan értesítést kapj.

125 éves a budapesti angol szak

Hasonló kiadványok